HIV symptomer

HIV er et virus som påvirker immunsystemet, og da spesielt CD4-celler, som beskytter kroppen mot sykdommer. Immunsystemet kan normalt bekjempe de fleste typer virus, men HIV-viruset er ett av unntakene. HIV-viruset krever CD-4-celler for å forplante seg. De går inn i cellen og tar over DNA-kopimaskinen for å skape nye viruspartikler. CD-4-cellen brytes ned og de nye viruspartiklene finner så andre CD-4-celler for å gjenta hele prosessen.

HIV-viruspartikler multipliserer seg så raskt at DNA-feil og mutasjoner av og til forekommer. Den høye mutasjonshastigheten gjør at kroppens immunsystem ikke kan holde tritt. Immuncellene som skal bekjempe viruspartiklene kjenner ikke lenger igjen de muterte partiklene. Kroppen bygger nye immunceller mot de muterte partiklene, men disse viruspartiklene muteres så igjen, slik at de ikke lenger virker. Denne prosessen gjentas utallige ganger.

 

Symptomer i alle tre stadier av en HIV-infeksjon.

Symptomene på HIV er ikke lette å gjenkjenne. Infiserte personer kan knytte de første symptomene til noe helt annet, for eksempel en vanlig influensa. I tillegg kan symptomene på HIV i hvert stadie variere i type og alvorlighetsgrad fra person til person. Noen mennesker får heller ikke symptomer før mange år etter infeksjonen.

En HIV-test er den eneste måten for å indikere om du er infisert med HIV eller ikke. Det er svært viktig å starte behandling av HIV så tidlig som mulig etter at du tester positivt. Uten antiretroviral behandling repliserer viruset seg i kroppen og skader immunsystemet i økende omfang. Dette gjør deg mer utsatt for virus, bakterier og sopp. Uten behandling blir immunsystemet rett og slett overveldet. Ved å tidlig vite om du er HIV-smittet, kan du også beskytte andre mot en mulig infeksjon.

Les hvilke symptomer som kan indikere en infeksjon ved ulike stadium av sykdommen:

 

Fase 1 – De første tegnene og symptomene på HIV.

De fleste merker ikke umiddelbart at de har HIV, men vil etter hvert legge merke til en rekke symptomer.

Hvilke symptomer som dukker opp først kan variere mellom hvert tilfelle.

De fleste som blir HIV-smittet, får symptomer som tilsvarer influensa innen to til seks uker, fordi kroppens immunsystem forsøker å bekjempe viruset. Denne influensalignende sykdommen kalles for akutt eller primær HIV-infeksjon. En akutt HIV-infeksjon er den primære fasen av HIV, og fortsetter frem til kroppen har utviklet antistoffer mot viruset. Disse symptomene varer vanligvis i én til to uker, og forsvinner deretter helt.

Selvevaluering av HIV

De vanligste symptomene på HIV-fasen er:

 • feber
 • sår hals
 • sterk hodepine

 

De mindre vanlige symptomene kan være:

 • trøtthet
 • betente lymfeknuter
 • sår i munnen eller på kjønnsorganene
 • muskelsmerte
 • leddsmerter
 • kvalme og oppkast
 • nattesvette

 

Symptomene varer vanligvis i én til to uker. Personer som opplever disse symptomene og tror at de kan ha HIV, bør oppsøke lege eller utføre en HIV-selvtest.

Hvis du går til legen innen 72 timer etter at du blir eksponert for HIV-viruset, kan du forhindre at HIV setter seg fast i kroppen din, men bare hvis du handler raskt. Personer som har blitt smittet, for eksempel gjennom ubeskyttet sex med en HIV-positiv, kan ta anti-HIV-stoffer for å beskytte seg selv. Dette kalles PEP. Prosedyren bør imidlertid begynne innen 72 timer etter eksponeringen, og medisinene kan ha ubehagelige bivirkninger.

 

Fase 2 – Kronisk HIV-infeksjon

Etter at immunforsvaret har tapt kampen mot HIV, forsvinner de første influensalignende symptomene. HIV kan deretter ikke forårsake flere symptomer på flere måneder eller år. Legene kaller denne perioden for en asymptomatisk eller klinisk latens. I løpet av denne perioden forandrer viruset seg og svekker immunforsvaret. Personer i dette stadiet føler seg ikke syk, men viruset er likevel aktivt. Infiserte personer kan lett overføre viruset til andre. Derfor er tidlige tester viktige også for de som føler seg helt fine. Med INSTIs selvtest kan man testes for HIV på et tidlig stadie. Jo tidligere du vet at du har HIV, desto tidligere kan du starte behandling med HIV-hemmere som forhindrer AIDS. Dette er ikke bare viktig for din egen helse, men også viktig for å påse at du infiserer andre.

Det vil ta tid, men HIV kan til slutt ødelegge immunsystemet til de smittede. Når HIV-infeksjonen utvikler seg, blir CD4-celler angrepet og ødelagt- Dette hindrer kroppen i å bekjempe infeksjoner og sykdom. Legen din kan sjekke mengden CD4-celler med blodprøver (det vanlige tallet er mellom 450 til 1400 celler per mikroliter). Etter hvert som antallet reduseres, blir du mer sårbar overfor andre infeksjoner. Når dette skjer, blir HIV ofte referert til som AIDS (nivå 3). AIDS er den siste fasen av sykdommen. Tiden det tar for HIV å nå dette stadiet kan være fra noen måneder til 10 år, eller enda lenger.

Heldigvis kan en kombinasjon eller «cocktail» av medisiner bidra til å bekjempe HIV, gjenoppbygge immunforsvaret og forhindre spredning av viruset. Hvis du tar medisiner og har sunne vaner, kan du forhindre at HIV-infeksjonen utvikler seg.

 

Trinn 3 – Symptomene på aids.

I tredje og siste stadium av HIV-infeksjonen, heter den AIDS. AIDS er den mest utviklede fasen av en HIV-infeksjon. Fasen starter vanligvis når antall CD4 T-celler er mindre enn 200 per mikroliter blod. Pasienten har et nå et svært skadet immunsystem, noe som gjør ham mer utsatt for opportunistiske infeksjoner. Opportunistiske infeksjoner er sykdommer som kroppen normalt kan bekjempe, men som kan skade folk som er smittet med HIV. HIV-positive personer lider oftere av forkjølelse, influensa og soppinfeksjoner. Symptomene i faste tre kan også inkludere:

 • kvalme
 • oppkast
 • vedvarende diaré
 • kronisk tretthet
 • raskt vekttap
 • hoste og kortpustethet
 • tilbakevendende feber, kuldegysninger og nattesvette.
 • utslett, sår eller lesjoner på munnen eller nesen, kjønnsorganene eller under huden
 • langvarig hevelse av lymfeknuter i armhulen, lysken eller nakken
 • minnetap, forvirring eller nevrologiske lidelser

 

Noen sykdommer er karakteristiske for AIDS, deriblant kaposi sarkom (en form for hudkreft) eller Pneumocystis-lungebetennelse (lungesykdom).

Personer med AIDS som ikke tar medisiner, lever bare tre år eller mindre hvis de utvikler en farlig infeksjon, men med riktig behandling og en sunn livsstil kan du leve lenge.

I tillegg utvikler heller ikke alle personer som er smittet med HIV fase 3. HIV kan kontrolleres med medisiner. Dette kalles for antiretroviral terapi. Kombinasjonen av medisiner kalles også Highly Active Antiretroviral Therapy (HAART eller ART). Denne typen behandling kan forhindre at viruset spres i kroppen. Selv om det generelt kan stoppe utviklingen av HIV og forbedre livskvaliteten, er behandlingen mest effektiv hvis den begynner ved et tidlig stadie. Det er derfor viktig testes for HIV så snart som mulig, gjerne med en HIV-selvtest.

Relatert innlegg