Informasjon

Resultater

 • Hvordan vet jeg om testen ble utført korrekt?

  INSTI® HIV-selvtest har en innebygget kontrollprikk som viser om testen ble utført korrekt. Den viser også om du har lagt til nok blod fra fingeren. Om kontrollprikken ikke er synlig, har testen feilet. Kvitt deg med testen, og start på nytt med en ny test.

  Om kun kontrollprikken er synlig, betyr det at testresultatet er negativt. I slike tilfelle har du mest sannsynlig ikke HIV.

  Om to prikker er synlige, har du testet positivt. I slike tilfeller har du mest sannsynlig HIV. Selv om INSTI® HIV-selvtest er svært nøyaktig, MÅ resultatet verifiseres av en lege, slik at behandlingen kan starte så snart som mulig. For å bevare din egen helse, er det viktig å søke råd fra profesjonelle om resultatet viser seg å være positivt.

 • Hva skal jeg gjøre om testen er negativ?

  Fortsett jobben med å holde deg negativ ved å redusere risiko og eksponering for HIV. Dette kan du gjøre gjennom sikker sex og en rekke andre metoder.

  Om du tror at du er blitt eksponert i løpet av de siste 3 månedene, bør du gjenta testen om 3 måneder.

  Det er anbefalt at du tester deg selv hver 3-12 måned om du er i en risikogruppe for HIV-smitte.

 • Hva skal jeg gjøre om testen er positivt?

  Oppsøk lege en lege eller besøke nærmeste testsenter. Husk at all hjemmetesting kun er for testens skyld, og ikke påviser en diagnose.

Om INSTI® HIV-test

 • Hvordan virker testen?

  Testen bruker gjennomstrømningsteknologi for å oppdage antistoffer av HIV-1 og HIV-2 ved dråpe blod fra fingeren. Testen oppdager ikke selve viruset. Testprikken vil kun være synlig om antistoffer av HIV er tilstede. INSTI® HIV-selvtest er enkel å utføre og gir nøyaktige resultater, men vil kun være korrekt om du følger instruksjonene som anvist. Du kan teste positivt med INSTI® HIV selvtest så lite som 21-22 etter infeksjon, men det kan ta så lenge som 3 måneder å frembringe et positivt resultat. Et negativt resultat er ikke nødvendigvis nøyaktig før det har gått 3 måneder etter infeksjon.

 • Hvor nøyaktig er testen?

  Omfattende forskningsstudier har vist at testen er svært nøyaktig når det utføres korrekt. Graden av nøyaktighet ved medisinske tester beskrives ofte i sensitivitet (at alle reelle positive individer tester positivt) og spesifisitet (at alle reelt negative individer tester negativt). INSTI® HIV-selvtest har vist seg å ha en sensitivitet på 99.8-100% og en spesifisitet på 99.5-99.8%.

 • Hva er «vindusperioden»?

  Dette er tiden det tar før en HIV-infeksjon gir positive resultater. Du kan teste positivt med INSTI® HIV-selvtest så lite som 21-22 etter infeksjon1, men det kan også ta så lenge som 3 måneder å frembringe et positivt resultat. Et negativt resultat er ikke nødvendigvis nøyaktig før det har gått 3 måneder etter infeksjon.

  Et negativt resultat er ikke nødvendigvis nøyaktig før det har gått 3 måneder etter infeksjon. Om du tester negativt, er det anbefalt at du tester deg på nytt etter at 3 måneder er gått siden eksponeringen av smittekilden.

Om HIV/AIDS

 • Hva er HIV og AIDS?

  HIV (human immunsviktvirus) er et virus som angriper immunsystemet – kroppens eget forsvarssystem mot sykdom. Uten behandling kan HIV lede til AIDS (ervervet immunsviktsyndrom) . Verken HIV eller AIDS kan kureres, men dagens medikamenter kan hjelpe mennesker med å leve normale liv.

 • Hvordan infiseres man av HIV?

  HIV smitter gjennom kontakt med blod, sæd, forsats, rektalvæske, vaginale vesker, og brystmelk fra infiserte personer, samt ved ubeskyttet sex.

  Smitte kan også forekomme gjennom blod ved å dele brukte nåler eller sprøyter.

  Kvinner med HIV kan overføre viruset til barnet under graviditet, fødsel og amming. Det kan også skje via blodoverføring, men dette har i våre dager blitt mer sjeldent.

  HIV kan ikke smitte fra en person til en annen gjennom vanlig kroppskontakt. Det er ingen risiko for smitte gjennom å dele hverdagslige gjenstander som mat, fat, kjøkkenutstyr, klær, seng og toalett med en HIV-infiserte personer.

  Viruset spres ikke gjennom kontakt med svette, spytt, eller kyss fra infiserte personer. Man blir ikke smittet ved å spisse mat tilberedt av en HIV-smittet person. Det er heller ikke rapportert om smitte gjennom insektbitt.